İranlı Bebek Zencani, ortağı Reza Zarrab ile Türkiye’de dağıttıkları rüşvet miktarının 8 buçuk milyar dolar olduğunu, siyasilere dağıtılan rüşvetin asıl büyük kısmının dağıtımını ise Zarrab’ın bildiğini söyledi.
İran Petrol Bakanlığı’na ait 2.8 milyar dolarlık petrol parasını çalmakla suçlanan ve İran Devrim Mahkemesince 6 Mart 2016’da hakkında idam kararı verilen Zencani, ortağı Reza Zarrab ile dağıttıkları rüşvet miktarını mahkemede açıkladı. Zencani, kendisine ait havayolu şirketleriyle Türkiye’ye soktuğu altın ve paranın ülkeden çıkarılması sırasında Zarrab aracılığıyla Türk yetkililere yüksek miktarda rüşvet verildiğini itiraf etti.
“TÜRKİYE’NİN ADI SIKÇA GEÇTİ”
“Dava boyunca İran medyasında, yargılamanın Türkiye’yi de kapsayan bir süreç olduğuna ilişkin haberler çıktı. Zencani, Zarrab’dan Türkiye’deki kolu olarak net biçimde söz etti. Duruşmalarda ve iddianamede Türkiye’nin adı sıkça geçti.
Babek Zencani, bin 500 kilo altının İstanbul’da uçakta yakalandığında rüşvet vererek uçağı nasıl havalandırdığını açık açık anlattı. İran’ın petrol paralarını Türkiye’deki ortağı Reza Zarrab’a verdiğini de kaydeden Zencani, para trafiğinde yüzde 20-25’lik kısmın “aklanma komisyonu” olarak dağıtıldığını, kendi payının yüzde 2 olduğunu söyledi. Zencani, komisyonun yüzde 5’inin Dubai’de, yüzde 5’inin ise Türkiye’de kaldığını vurguladı.
“ÜÇ BAKANA VERİLEN PARA 137 MİLYON”
Zencani, kendisine ait havayolu şirketleriyle Türkiye’ye soktuğu altın ve paranın çıkarılması sırasında Türkiye’deki ortağı aracılığıyla Türk yetkililere yüksek miktarda rüşvet verildiğini itiraf etti. Üç Türk bakana verilen “komisyonun” toplamda 137 milyon dolar olduğunu bildiren Zencani, Türkiye’de dağıtılan toplam rüşvetin ise 8.5 milyar dolar olduğunu ve kime ne kadar rüşvet verildiğine yönelik kayıtları Zarrab’ın tuttuğunu belirtti.
Altın yüklü uçak raporlara yansıdı
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması dosyasında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişinin Gana’dan sahte evrakla Türkiye’ye getirilen 1.5 ton altın yüklü uçakla ilgili bilirkişi raporunda, sahte belgelerle Gana’dan Türkiye’ye gelen uçağın ülkeye girişi sağlanamayınca yine sahte belge ile 114 TL’lik bir ceza ile Dubai’ye uçtuğu anlatılmıştı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi tarafından 18 Aralık 2013 tarihinde; Gana’dan sahte evrakla Türkiye’ye gelen 1 buçuk ton altın yüklü uçakla ilgili bir rapor hazırlamış, raporda, 2013 yılı Ocak ayında ULS havayollarına ait uçakla külçe altınların Gana mevzuatına uygun olmayan bir şekilde kaçak olarak yurt dışına çıkartıldığı” ve söz konusu uçağın kiralama bedelinin Babek Zencani’ye ait Kont Grup Kozmetik Ltd. Şti. tarafından ödendiğini ileri sürülmüştü. Zencani, İran’ın ambargo nedeniyle uluslararası dolaşıma sokamadığı paraları, “altınla” ödeme yaparak, Türkiye’deki İran asıllı işadamı Reza Zarrab üzerinden Türkiye’ye sokmakla suçlanmıştı.